Missziónk

Ez egy szokatlan zsidó gyűjtemény. Olyan fotókat teszünk közzé, melyek a magyarországi zsidók életét ábrázolják, vagy készítőik Magyarországon (is) élt zsidók voltak. Kétségtelen, hogy a hazai zsidóság nagyobbik, asszimiláns része fényképekkel „megfoghatatlan”, hiszen külső jegyek vagy az öltözködés alapján lehetetlen őket megkülönböztethetni a nem zsidó társaiktól. Sokan kulturális értelemben tartoznak a zsidósághoz: tudnak származásukról vagy fokozottan érdeklődnek zsidó vonatkozású tartalmak iránt. Ők ugyanúgy kapcsolódnak a zsidósághoz, mint vallásos társaik, de az ő életükben változatos módon, hullámzóan jelenik meg, vagy halványul el a zsidó tudat. A huszadik században számosan kikeresztelkedtek, a véres zsidóüldözés után pedig különösen sokan váltak ateistákká vagy kommunistákká, egyúttal teljesen megtagadták zsidó származásukat.
De a társadalom gyakran nem vesz tudomást az egyének választásairól, és évtizedekre, generációkra visszamenően emlékezik. Természetesen nem a stigmatizálás szándéka vezetett bennünket, amikor a zsidóságukkal keveset törődő, esetleg azt egész életük során homályban hagyó, letagadó emberek fotói közül is válogattunk. Abból indulunk ki, hogy a zsidó identitás dinamikusan változó az élettörténeten belül vagy generációk között. A népszerűsítő honlapunk praktikus szempontjait figyelembe véve úgy gondolkozunk, hogy minden olyan fényképet bemutatunk, amelynek témájánál vagy szerzőjénél fogva köze van a zsidósághoz. A cél a zsidó-magyar együttélés, a két kulturális örökség egymásba kapaszkodásának dokumentálása.

Csatlakozz közösségünkhöz

A honlap fejlesztéséhez bővítéséhez bárki csatlakozhat! Várjuk a fotókat, és szívesen megjelentetünk olyan elemzéseket, cikkeket, leírásokat és adatokat, amelyek a honlap tartalmához kapcsolódnak. Minden hozzájárulást köszönünk!

Csapatunk

Partnereink

Emléklapátosok, a zsidó kultúra őrzői

Az 'Emléklapátosok' elnevezést Pető György szegedi amatőrfilmes, a munkaszolgálatot bemutató 1940-ben készült filmjének címéből kölcsönöztük. Az eredetileg humorosnak szánt fogalom tisztelgés az üldöztetés áldozatai és dokumentálói, valamint a zsidó emlékek örzői előtt. Partnereink azok az állami és magánintézmények, családok és gyűjtők, akiknek áldozatos munkája és felajánlása nélkül nem tudtuk volna létrehozni a jphotoarchive.hu honlapot. Ezúton is köszönjük a segítségüket!

Partnereink azok az állami és magánintézmények, családok és gyűjtők, akiknek áldozatos munkája és felajánlása nélkül nem tudtuk volna létrehozni a jphotoarchive.hu honlapot. Ezúton is köszönjük a segítségüket!

További források