Reich Jakov Koppel és a szukoti sátor (Néprajzi Múzeum, F 10357, F 11906)

2023-10-20
Bata Tímea

Kapusi (Kapusy) Ödön amatőrfényképész két fotón is megörökítette a zsidók sátoros ünnepét, a szukotot. Kapusi számos, elsősorban Budapesten és környékén készült felvételét őrzi a Néprajzi Múzeum. Ezekből látszik, hogy érdekelte a főváros sokfélesége, többek között úrnapi körmenetet, szerb szokásokat, piacozást örökített meg. Arra vonatkozó adat nem került elő, hogy milyen formában vehetett részt a szukot ünnepén. A felvételek bepillantást engednek a zsidó rítusok, ünnepnapok kívülállók számára többnyire zárt világába (ez alól kivételt jelent a purim ünnepe). 

Az egyik felvételen a rabbicsaládból származó Reich Jakov Koppelt (1838-1929) láthatjuk. Koppel először Ószombat/Szobotiszt (1860), majd 1872-től szülőhelye, a Nyitra megyei Verbó rabbija, majd 1890-től haláláig a Budapesti Ortodox Hitközség főrabbija volt.  Budapesti működése során számos, az Ortodox Hitközség alapjait jelentő intézményt hozott létre, például a Kazinczy utcai zsinagógát. 1927-től politikai szerepet is vállalt, a felsőházban volt az ortodox izraeliták képviselője. A széles körű megbecsülésnek örvendő főrabbit 91 éves korában, a Csörsz utcai régi zsidó temetőben helyezték nyugalomra, állami díszlovasság kíséretében.  

Az 1906 körül készült felvételek a főrabbit és társaságát egy gazdagon díszített szukoti sátorban, étkezés közben örökítették meg. Az egyik képen az asztalon megszegett kenyér, két szombati gyertya és egy kiddus pohár látható. A szukot (sátrak ünnepe) a zsidók egyik bibliai, őszi ünnepe, mellyel a sivatagi vándorlásra emlékeznek, a három zarándokünnep egyike és a betakarítás ünnepe is egyben. A szukot hét napja alatt – a sivatagi életmódot visszaidézve – sátorban (szukka) esznek és alszanak. A sátrat az előírásoknak megfelelően a szabad ég alatt kell felépíteni, a legalább három oldallal rendelkező, ideiglenes sátor tetején át látni kell a csillagokat. Nagyobb településeken a zsinagóga udvarán állítják fel a sátrat, városokban megengedett az erkélyen is.  A sátrat papírdíszekkel (láncok, csillagok), ágakkal, bibliai idézetekkel, mizrah-táblákkal és textilekkel teszik otthonosabbá, emellett elhagyhatatlan kellék az etrogból (izraeli citrusgyümölcs), lulávból (pálmaág), mirtuszból valamint fűzfaágból álló szukoti csokor (melynek szintén luláv a neve).

Kapcsolódó fényképek